Vragen?

Neem contact op met:

Maurice Custers

Product Manager
tel: +31 (0)6 - 51 79 82 70
email: mcusters@varidoors.nl


BLOG | Schuifdeuren en geluid

Om de feiten en fabels rondom schuifdeuren en geluidwerendheid duidelijk te krijgen, deze blog. Er is regelmatig onduidelijkheid over de mogelijkheden, merken wij. In deze blog delen we onze ervaring en kennis graag met u. Mocht u meer informatie willen of heeft u specifieke vragen voor uw project, neem dan gerust contact met ons op.

De mogelijkheden

Schuifdeuren hebben een andere bewegingskarakteristiek dan draaideuren. Daarnaast zijn er voor schuifdeuren ook nog twee varianten te onderscheiden. 

1.      Schuifdeuren die van volledig open tot volledig dicht in een vlak blijven

2.      Schuifdeuren die in de laatste centimeters, tot het geheel gesloten zijn, nog een beweging naar het kozijn toe maken  

         (bijvoorbeeld zoals bij hermetische schuifdeuren)

Geluidwerende schuifdeuren komen steeds vaker ter sprake, enerzijds omdat vanwege ruimtebesparing een schuifdeur grote voordelen biedt en anderzijds omdat geluidwering steeds vaker voorkomt vanuit privacy, wens of regelgeving.

Functionele geluidwerende deurset

Bij het geluidwerend maken van een functionele deurset (dus met kozijn) is bekend dat de mate van geluidwerendheid voor het grootste deel afhankelijk is van een goede kierdichting rondom de deur (vooral onderkant).

Hierbij is met name het weglaten van bepaalde afdichting of plaatsen van roosters, om daarmee bijvoorbeeld ventilatie mogelijk te maken, funest voor de geluidwerendheid.

Anders dan het verhaal over een zwakke schakel, geldt hier; ontbreekt een schakel, dan is het geen ketting meer.

 

Geluid en schuifdeuren

Het rondom afdichten van een schuifdeur is een grotere uitdaging, dan wanneer je te maken hebt met een draaideur.

Om een zo hoog mogelijk resultaat te behalen als het gaat om geluidwerendheid, zouden rondom dubbele dichtingen wenselijk zijn, echter vanwege schuifweerstand, detaillering en bedieningskrachten is dit juist weer zeer onwenselijk. Daarnaast is bekend dat de deurdikte vaak mede de haalbaarheid van hoge dB waarden bepaalt. Schuifdeursystemen hebben echter vaak ook een vaste deurdikte die niet of nauwelijks op te waarderen is.

Tot slot is de afstelling van het deurblad in het systeem cruciaal als het gaat om behalen van resultaat. Ook hier geldt weer dat een goede afstelling bepaalt of de praktijk de laboratoriumwaarde benadert of dat met de afstelling alle technische oplossingen teniet worden gedaan.

De praktijk

Door veel te testen is gebleken dat het afdichten van een schuifdeursysteem een uitdaging is: echt hoge waardes (> 35 dB) zijn alleen haalbaar bij hermetische opstellingen. Niet hermetische schuifdeuren halen tot 33 dB, maar wanneer onderafdichting ontbreekt bij beiden, is een geluidwering van 20 – 22 dB het maximaal haalbare resultaat.

 

Kortom: is de deur dicht, dan is deze zeker nog niet geluiddicht!